29 Temmuz 2011 Cuma

Onparmak Klavye Öğretimine Başlarken.

F klavyenin 1950'li yıllarda bilimsel teknik ile oluşturulduğunu ve bunun Türkçeye ve parmak yapısına uygun olarak tasarlandığını daha önceki yazılarımızda tekrar etmiştik. Bu gönderide yavaş yavaş onparmak öğrenimine adım atacağız.

İlk olarak öğrenmemiz gereken duruşumuzun nasıl olması gerektiğidir. Bu iş parmaklarımız ile yapılsa bile ondan önce öğrenmemiz gereken sandalye üzerinde nasıl oturmamız ve durmamız gerektiğidir. Oturacağımız nesnenin üzerinde yayılmadan oturmak birinci kuraldır. Eğer oturarak yazmaya çalışmaya devam edersek bir süre sonra  beynimize "dikkat etmemiz gereken bir konu yok", "uyuyabilirim" ve türevi mesajlar gönderilecektir. İstediğimiz şey bu değil. Ayaklarımız de düz ve yere basacak şekilde olmalı.

Parmaklarımız ortada bulunan temel sıra üzerinde durması gerekiyor. Bu F klavye de "U" harfi ile başlayan satırdır. Bu arada küçük bir hatırlatma yazılarımız F klavye üzerinden Onparmak tekniğinin öğrenimi üzerinden gidecektir. Sol elimizin işaret parmağı orta sıra(temel satır) üzerinde "A"nın, sağ elimizin işaret parmağı ise "K"nin üzerinde durması gerekiyor. Sizde fark etmişsinizdir, a ve k tuşlarının üzerinde küçük çıkıntılar bulunmaktadır. Bu aynı zamanda görme engelli insanların temel sıradaki yerlerini bulması için yapılmıştır, ancak biz de öğrenene kadar bundan yararlanacağız.

Eğer ellerimiz a ve k harfinin üzerinde ise diğer parmaklarımızda sırası ile yanlarına yerleştirerek konumlandırmalıyız. Temel sıra duruşumuz bu şekildedir. Eğer bunu yaptıysanız küçük bir hatırlatma bileklerimiz masaya ve klavyenin üstüne değmemesi gerekiyor. Bileklerimiz yukarıda...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder