29 Temmuz 2011 Cuma

Onparmak Klavye Öğretimine Başlarken.

F klavyenin 1950'li yıllarda bilimsel teknik ile oluşturulduğunu ve bunun Türkçeye ve parmak yapısına uygun olarak tasarlandığını daha önceki yazılarımızda tekrar etmiştik. Bu gönderide yavaş yavaş onparmak öğrenimine adım atacağız.

İlk olarak öğrenmemiz gereken duruşumuzun nasıl olması gerektiğidir. Bu iş parmaklarımız ile yapılsa bile ondan önce öğrenmemiz gereken sandalye üzerinde nasıl oturmamız ve durmamız gerektiğidir. Oturacağımız nesnenin üzerinde yayılmadan oturmak birinci kuraldır. Eğer oturarak yazmaya çalışmaya devam edersek bir süre sonra  beynimize "dikkat etmemiz gereken bir konu yok", "uyuyabilirim" ve türevi mesajlar gönderilecektir. İstediğimiz şey bu değil. Ayaklarımız de düz ve yere basacak şekilde olmalı.

Parmaklarımız ortada bulunan temel sıra üzerinde durması gerekiyor. Bu F klavye de "U" harfi ile başlayan satırdır. Bu arada küçük bir hatırlatma yazılarımız F klavye üzerinden Onparmak tekniğinin öğrenimi üzerinden gidecektir. Sol elimizin işaret parmağı orta sıra(temel satır) üzerinde "A"nın, sağ elimizin işaret parmağı ise "K"nin üzerinde durması gerekiyor. Sizde fark etmişsinizdir, a ve k tuşlarının üzerinde küçük çıkıntılar bulunmaktadır. Bu aynı zamanda görme engelli insanların temel sıradaki yerlerini bulması için yapılmıştır, ancak biz de öğrenene kadar bundan yararlanacağız.

Eğer ellerimiz a ve k harfinin üzerinde ise diğer parmaklarımızda sırası ile yanlarına yerleştirerek konumlandırmalıyız. Temel sıra duruşumuz bu şekildedir. Eğer bunu yaptıysanız küçük bir hatırlatma bileklerimiz masaya ve klavyenin üstüne değmemesi gerekiyor. Bileklerimiz yukarıda...

26 Temmuz 2011 Salı

F klavye nedir?

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından 1974 yılında “TS 2117 – UDK 681.6.065” kodu ile standartlaştırılmıştır. Ülkemizde kullanım oranı ve piyasa da bulunulabilme zordur ve belli yerlerde bulunabiliyor. Bunun sebebi F klavye "Gümrük Kanunu"na ithal edilen daktilo klavye düzenlerinin zorunlu olarak F klavye olmaları ve yurt içinde bulunan daktiloların da F klavye düzenine çevrilmesi gerektiğini belirten düzenlemenin, günümüz teknolojisine uyarlanmayarak bilgisayar, cep telefonu ve iki el ile kullanılan aygıtlar için geçerli olmamasıdır

.
Böylece ithal edilen bilgisayarların klavyeleri Q klavye olarak gelmiştir ve bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaşması ile piyasadaki yerini sağlamlaştırarak F klavye ye oranla kullanıcılar üzerinde doğrudan bir kullanım baskısı oluşturmuştur. 

25 Temmuz 2011 Pazartesi

Türkiye'de Onparmak Tekniği.

Ülkemizde daktilo klavyesi olarak da bildiğimiz F klavyenin de tarihçesine girmiş bulunuyoruz. 1950'li yıllarda F klavyenin babası olarak da bilinen İhsan Sıtkı Yener ve çalışma grubu tarafından yaklaşık 30.000 kök kelimenin analizi yapılarak oluşturulmuştur.

Burada dikkate alınan harflerin kullanım sıklığıdır. Örneğin a,k,e,i,l,m harfleri diğer harflere oranla daha çok kullanılmaktadır ve bu yüzden klavye üzerinde yakın ve güçlü parmakların altına dizilmiştir.

F klavye en sın 1991 yılında değişikliğe uğramış ve güncel halini almıştır.

Ülkemizin birçok şehrinde Onparmak tekniğinin öğretimi için birçok kurs bulunmaktadır.



Onparmak Tekniği nasıl oluşmuştur?


Hayatımızda hız her zaman ve her şey için çok önemli bir özellik olmuştur. Hızlı arabalar, bilgisayarlar, iletişimimizin hızlı olması hep aranılan bir unsur olmuştur. Yazı makinelerinin (daktilolar) icat edilmesinden sonra ticaret ve işletme hayatına da giren bu yeni aygıt zamanla nasıl daha hızlı kullanılabilir sorusunu akıllara sokmuştur. 1936 yılında Washington Üniversitesi’nden Dr.August Dvorak, Dvorak klavye diye bildiğimiz klavyeyi yapmıştır. Bu klavyeye bilimsel çalışmalar sonucunda ulaşan Dvorak bunun için ilk olarak İngilizcedeki kelimelerin kullanım sıklığına göre bir tablo oluşturdu, bundan sonrada parmakların fizyolojik yapısına göre yani güçlü, zayıf, kısa, uzun parmaklar gibi etmenlere dikkat ederek klavye düzenini oluşturmuştur.


 Böylece kahramanımız Onparmak klavye kullanımıda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır.

Teknik Klavye Kullanımı ne demektir?

Teknik Klavye Kullanımı bilgisayar ve türevi klavyeyi en hızlı, rahat ve sağlıklı biçimde bütün parmaklarımızdan yararlanarak kullanmayı amaçlayan, öğrenimi yetenek, zeka ve el anatomisine bağlı olmayan bir tekniktir.

Genelde halk arasında ve çoğunluk ile "Onparmak" klavye kullanmak şeklinde de tanımlanır ve bilgisayar kullanıcılarının yaklaşık olarak sadece %4'ü bu teknikten haberdar ve kullanmaktadır.

Onparmak klavye kullanımı Teknik Klavye kullanımına göre zorluk derecesi açısından daha alt düzeyde bulunur ve genelde öğretim kurumlarında Onparmak tekniği üzerinde durulur.

Onparmak tekniği her klavye diline/düzenine uygulanabilir. Ancak edinilen tecrübeler ışığında her dil için farklı klavye düzenine sahip olunması ve uygun klavye düzeninde tekniğin öğrenilmesi gerektiği görülmüştür.

İletişim

Çağdaş ATA (facebook profilime ulaşabilirsiniz)

Elektronik Posta için: uzmanraporu@hotmail.com

Telefon: 0505 846 92 47



22 Temmuz 2011 Cuma

Hakkımızda

Hedef:
İnternette "Onparmak" klavye kullanımın hakkında Türkçe bilgi kaynağı ve paylaşım platformu oluşturmak.

Amaç:
1- Türkiye bilgisayar kullanıcılarında "Teknik Klavye Kullanımı" konusunda farkındalık yaratmak,

2- Bilgisayar kullanıcılarını "Teknik Klavye Kullanımı"nın yararları konusunda bilgilendirmek,

3- Düzenli aralıklar ile "Teknik Klavye Kullanımı" ve "Onparmak" klavye kullanımı konusunda ayrıntılı ve anlaşılır paylaşımlarda bulunmak,

4- Kurumsal yapılar ile iletişim kurarak örgüt yapılarının daha verimli ve olabilen en yüksek düzeyde yarar sağlanabilir seviyeye getirmek amacı ile projeler üretmek,

5- Bireysel kullanıcılar için ücretli/ücretsiz ders programı ve materyal sağlamak,

6- Talep edilmesi halinde kar amacı güden/gütmeyen sivil toplum kuruluşlar ile eğitim amaçlı ortak projeler gerçekleştirmektir.